Sneek

Tuinreis naar Noordoost polder 29 juni a.s.

De reiscommissie is blij jullie te kunnen melden dat onderstaande excursie doorgaat. We zien jullie graag op donderdag 29 juni a.s. bij Hotel Van der Valk.

Voor wie zich nog niet heeft opgegeven? De bus is (bijna) vol. Dus wacht niet langer en geef je op! Dit aanbod geldt uiteraard ook voor de andere afdelingen in Friesland. En wellicht vind je man of buurvrouw het ook leuk. Ze zijn van harte welkom.

Verder stelt onze penningmeester het bijzonder op prijs dat de kosten ad € 50,00 bij opgave zijn voldaan. Mocht je dit nog niet hebben betaald, maak het bedrag dan over op rekening rekeningnummer NL49RABO0113401000 t.n.v. penningmeester Groei & Bloei, afdeling Sneek.

We vertrekken om 9.00 uur bij Van der Valk in Sneek richting Noordoostpolder. De eerste stop is om 10.00 uur bij Het Zwaluwhuis in Ens.

Na een kopje koffie/thee met wat lekkers kan de tuin worden bekeken.

De tuin, gelegen op 5  km afstand van het dorp Ens in de Noordoostpolder, heeft een ruimtelijke en evenwichtige vormgeving met verrassende  zichtlijnen.  Eén zichtlijn loopt door De Deel waar boerenzwaluwen nestelen en waaraan de naam van de tuin ontleend is. Prachtige borders met een variatie aan beplanting zoals veel grassen en prairieplanten en borders met harmonieuze plantencombinaties zijn kleurrijk en smaakvol. Het grote gazon en de beukenblokken vormen ideale rustpunten. En er is nog veel meer te zien.

Om 12.00 uur vertrekken we richting Tollebeek naar de BraamBoschHoeve.

In de zomer van 1999 zijn Klaas Braam en Gerrie van den Bosch daar begonnen met de aanleg van deze tuin in de Noordoostpolder. Het erf is ruim 8000 m² groot. Bijna het hele erf is tuin geworden.

Hier wordt de lunch gebruikt.

Naast het bekijken van de BraamBoschHoeve kan ook de tuin van Wendy Allefs, die hier tegenover ligt, worden bekeken. Deze tuin is een explosie van kleur en fleur.

In 2008 hebben Wendy en haar man een voormalig erf met schuur en woning van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) gekocht. Het woonerf van 7.500 m2 heeft diverse rechte borders op kleur, waarvan de gespiegelde zonneborder, in de kleuren rood-oranje-geel meteen in het oog springt. Daarnaast is er onder andere een wat verzonken gelegen vijver, omringd door een pastelkleurige border, een wit met blauwe hoektuin en een border met moeilijke kleuren. Achter het woonhuis bevinden zich een kas met zelf gezaaide en gestekte planten, een moestuin, fruit en notenbomen, en een kweekgedeelte waar de heer des huizes zijn hobby heeft: het veredelen van stokrozen zonder roest. Vooral in juli/begin augustus zijn de borders en stokrozen op hun mooist.  Mooi beplante potten en hanging baskets complementeren deze vooral vrolijke tuin.

Uit eigen ervaring kunnen we melden dat zelfs op een regenachtige dag in november alle drie tuinen nog een lust voor het oog waren. Iets minder kleur, maar prachtig aangelegd.

Rond drie uur/half vier vertrekken we naar Luttelgeest waar we een bezoek brengen aan Kwekerij Grimme.

Om vijf uur vertrekken we weer richting Sneek.

Als afsluiting kan evenals in 2022 bij Van der Valk het diner worden gebruikt. Let wel: dit zit dit keer niet bij de prijs inbegrepen! Ieder rekent dit zelf af. Voor het bespreken zouden we het wel op prijs stellen dat dit bij de opgave wordt gemeld of je hier gebruik van wilt maken.

We hebben geprobeerd de kosten zo laag mogelijk te houden doch hebben ook te maken met stijgende prijzen voor de bus (diesel), entree en lunch. De kosten bedragen € 50,00.
Na opgave via een telefoontje of mailtje aan Bertha (06 44287212 / berthaflapper(at)live.nl) kan dit bedrag over worden gemaakt op de rekening van onze penningmeester (rekeningnummer NL49RABO0113401000).

 

We zien jullie opgave graag tegemoet,

 

Bertha Flapper en Tineke Hendriksma