Sneek

Dromen van het voorjaar - lezing Hans van Wieren 10-01-2023

In de wintermaanden kijk je uit naar het voorjaar. Je kan een voorjaars bollenshow bezoeken zoals de Lentetuin in Breezand, maar je kan ook uitkijken naar het moment waarop de Winterakoniet zijn gele knopjes voorzichtig boven het dorre winterlandschap uit laat komen.

Deze gele vroegbloeiers zijn de eerste tekenen van het naderende voorjaar en zij zullen spoedig worden opgevolgd door meerder bolgewassen, zoals bijvoorbeeld Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, Scilla`s maar ook het welig tierende Daslook is een bode van het voorjaar.

Heel veel van deze bolgewassen behoren tot de zogenaamde Stinzenplanten. Deze komen in Nederland veel voor in Friesland, waar een stins de naam is voor een adellijke woning. In Groningen heten deze plantjes “Borg Bloumkes”. Een Borg is de naam voor een Heerenboerderij in deze provincie.

De bewoners van Stinzen en Borgen waren vaak welgesteld en konden zich een tuinman permitteren. Deze tuinmannen, ook wel tuin bazen genoemd wilden allemaal de mooiste tuin hebben vanaf het begin van het jaar en haalden destijds al veel van deze vroeg bloeiende gewassen uit het buitenland.

Ook vooral langs de Vecht zijn ook veel vindplaatsen van deze Stinzenplantjes.

In deze lezing wordt er uitgebreid stilgestaan bij deze rijk bloeiende bolletjes, maar ook bij zogenaamd bijmateriaal. Dit zijn plantjes die vaak op dezelfde vindplaatse groeien dan de stinzenplanten. Het zijn ook niet allemaal bol gewassen.

Een eigenschap van Stinzenplanten is dat ze moeten groeien-bloeien-zaad produceren en afsterven in een korte periode. Voor dat de loofbomen, waar ze vaak onder te vinden zijn, helemaal in het blad komen, moet de cyclus doorlopen zijn. Stinzenplanten moet je over het algemeen ook deze cyclus laten doorlopen, omdat de soorten anders verdwijnen. Over het algemeen is dat zo, echter zijn er ook soorten die je juist moet verstoren om ze in bloei te krijgen.

Wij, als consumenten, hoeven niet te wachten op de Winterakoniet maar we kunnen vanaf december al volop bollen in pot op de (tuin) tafel zetten. In januari komen daar de narcissen en tulpen op pot bij.

Door het slim toepassen van deze bollen op pot, kan het tuinseizoen enorm worden verlengd. Vanaf januari kunt u in uw tuin al genieten van bloeiende bollen.

Natuurlijk zijn de bollen op het veld ook de moeite waard, maar dan zitten we al snel in april met de enorm mooie kleuren op de bollenvelden. Natuurlijk in het Westland maar ook op Texel (Narcissen), Noord-Holland en Flevo Polder (Tulpen).

Genieten met een grote G is ook het bezoeken van bijvoorbeeld de Keukenhof.

In deze is het lang genieten als de temperatuur wat aan de lage kant blijft. Het ene jaar genieten we langer van de voorjaarspracht dan het andere.

martena state 

Na de bollen kunnen we aan de slag met bijvoorbeeld Viooltjes of Alliums. Voornamelijk deze Allium's zijn mateloos populair door het gebruik in de moderne boeketten voor op de vaas. Een grote groep Alliums in uw tuin geeft na de voorjaars bloemenpracht kleur aan uw tuin in een tijd dat de vaste planten nog niet bloeien.

Als laatste in de lezing wordt er nog aandacht geschonken aan de Akelei. Een plantje die zich door de groeiwijze en de vorm van de bloemen enorm mooi laat fotograferen. Bovenstaande onderwerpen aangevuld met prachtige foto’s laten u wegdromen naar een tijd waarin uw gehele tuin weer in volle bloei staat.

Met de informatie uit deze lezing, kunt u met een beetje fantasie en een kleine inspanning uw balkon, tuin, terras omtoveren tot een bloemenparadijs waar menige passant of buur jaloers op zal zijn.

Een visitekaartje voor uw straat en veel plezier voor iedereen.