Sneek

Veel werk en veel voldoening!

Ingrid Wagenaar is enthousiast tuinier en oud-journalist. Voor Groei en Bloei Sneek schrijft ze over het wel en wee van haar tuin aan de Dr. Obe Postmastraat in Sneek. In 2019 won haar tuin de prijs van Groei en Bloei voor mooiste tuin van Sneek. De tuin, met de toepasselijke naam De tún fan Obe Postma, is op afspraak open voor groepen en tijdens het Nationaal Tuinenweekend en “Fryslân iepenet syn tunen”.

Mensen kinderen wat een weersomstandigheden. Eerst alles veel te nat en koud en nu plots midden mei 28 graden. Mijn arme planten weten ook niet meer wat ze moeten. Ze geven het op of ze schieten van schrik veel te ver door. De natuur is een grillige meesteres.

De slakken vonden al die nattigheid héérlijk, ze stortten zich massaal op mijn tuinsupermarkt met een enorme variatie aan groenten en fruit. Gewapend met een zaklamp zoek ik elke avond laat naar deze onvermoeibare  monsters die werkelijk een slagveld aanrichten. Mijn record op één avond is 176 exemplaren!

Met het oog op de open dagen ben ik al weken bezig met het vullen van de diverse bloembakken. Ik vlieg van het ene naar het andere tuincentrum om net weer iets aparters, mooiers of afwijkends te vinden. Mijn man trekt ondertussen herhaaldelijk zijn wenkbrauwen op. Je hoort hem denken: je kunt het ook overdrijven liefje…….

Het spul moet ook allemaal water hebben dus het gesleep met gieters water is ook weer begonnen. Een welkome aanvulling op mijn gezwoeg in de sportschool. De border in de voortuin is inmiddels ingeplant, maar ook deze lijdt onder de droogte van nu. Terwijl ze 14 dagen terug nog stonden te rillen van de kou en de nattigheid.

Maar ondanks alles, is er ook voldoening. De pimpelmezen vliegen af en aan, druk bezig met het voeden van hun jongen. Alles bot uit, de sering staat als een gek te bloeien evenals de cornus mas. In de voortuin staat mijn vader, dat wil zeggen de witte rododendron die ik 30 jaar terug van hem kreeg. Elk jaar weer een lust voor het oog. Dag Pa, zeg ik elk jaar weer. Fijn dat jij er ook weer bent.

Tot onze verbazing is een uitgegraven oude blauwe regen, die kwam van een verlaten tuin, aangeslagen. Hij bloeit en maakt indrukwekkende scheuten. Die gaat straks de voorgevel sieren, dat komt wel goed. Al jaren hadden we staaldraden gespannen waar een blauwe regen bij op kon. Maar elk gekocht exemplaar stierf of bleef zeer “suterich”. Maar deze gaat het vast redden in zijn tweede jeugd.

Ondertussen is alles in de tuin netjes, staan de zitjes klaar en doen de bloembakken hun best. Op de Open Dagen nog even vegen, boeketten klaarzetten, taart bakken, bordje in de tuin en een doekje door het toilet. Kom maar op bezoekers, we zijn er klaar voor!

Ingrid Wagenaar