Sneek

Regen, regen en nog eens regen...

Ingrid Wagenaar is enthousiast tuinier en oud-journalist. Voor Groei en Bloei Sneek schrijft ze elke maand over het wel en wee van haar tuin aan de Dr. Obe Postmastraat in Sneek. In 2019 won haar tuin de prijs van Groei en Bloei voor mooiste tuin van Sneek. De tuin, met de toepasselijke naam De tún fan Obe Postma, is op afspraak open voor groepen en tijdens het Nationaal Tuinenweekend en “Fryslân iepenet syn tunen”. 

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ik ben er zo langzamerhand wel klaar mee. Zoveel water dat is toch echt veel te veel van het goede. Toegegeven de hortensia’s doen het fantastisch, die van mij hangen zwaar van de regen met hun bloemen op de grond, maar ze hebben ook een enorme hoeveelheid nieuwe scheuten gemaakt. Ik denk er over om uit sommige planten alle oude verhoute takken te halen zodat ze volgend jaar er weer helemaal fris en fruitig bij staan. En de meeste bomen zijn ook blij met de overvloedige regenval, dat zie je overal. 

De eerste open dagen van mijn tuin zijn geweest en er kwamen leuke en geïnteresseerde mensen langs. Altijd leuk om verhalen en tips uit te wisselen. Er kwam ook een man langs, die op een gegeven moment met zijn telefoon en op z’n knieën tussen de Persicaria Amplexicaulis zat. Op mijn vraag wat hij aan het doen was, antwoordde hij dat er wilde bijen op de bladeren zaten en dat hij met een speciale app aan het kijken was welke. Nou ja, hoe leuk is dat? Wilde bijen in mijn tuin! Ook Jan en Ina ter Haar van de Haarboershof in Wierden, waar we op dinsdag 25 juni naar toe zijn geweest met de Groei en Bloei excursie, kwamen een kijkje nemen. 

De vele regen heeft een verwoestend effect op mijn bloembakken gehad. Waar mogelijk sleepte ik ze bij regen in het tuinhuisje of onder een tafel, maar dat lukte bij lang niet alles. Gevolg: de bloemen bloeien niet overdadig, maar staan er ‘suterich’ bij. Boven mijn grootste bloempot heb ik standaard en paraplu gebonden, om de schade wat te beperken. Eén tuinbezoeker informeerde of de paraplu een artistieke toevoeging aan het geheel was. Nou nee, meer noodzaak dus. 

Die paraplu’s zagen we eigenlijk bij alle bezoekers want we konden het niet droog houden. Onze Groei en Bloei voorzitter Tineke Hendriksma vluchtte, vanwege een heuse wolkbreuk, met haar man bij ons naar binnen voor een bakje koffie. Het was bar en boos, de tuin stond blank en het water kwam zelfs in het toilet omhoog. 

\Ik wil deze column niet in mineur eindigen, want we hebben ook één mooie zeer warme week gehad. Lekker buiten zitten en eten. Zonder laarzen de tuin in. Kwakende kikkers en badende vogels in de vijver. Zelfs de vissen sprongen van vreugde boven het water uit, even genieten van het zonnetje. Ach, het leven is zo slecht nog niet. Op naar de zomer mensen!

Ingrid Wagenaar