Sneek

Tuinkeuring Groei & Bloei 2024

Dinsdagavond 17 september, zijn in de Martinikerk de prijzen uitgereikt door Groei en Bloei afd. Sneek voor de mooiste zomertuin 2024 van Sneek en de omliggende dorpen. Alle vanaf de openbare weg goed zichtbare tuinen, zijn door de tuinkeurders bekeken en indien bijzonder ook nog eens gekeurd. Dit resulteerde in maar liefst 48 prijswinnende tuinen.

Groei en Bloei organiseert deze tuinkeuringen al decennia lang en elk jaar gaan de vrijwillige tuinkeurders op pad om alle tuinen die vanaf de openbare weg goed zichtbaar zijn te keuren. Dit zijn dus meestal tuinen aan de voorzijde van de woning.

Juist die voortuinen hebben vaak bij de bewoners een lage prioriteit, immers leven doe je in de achtertuin. Toch is deze voortuin beeldbepalend in de straat en in de wijk. Er zijn veel bewoners die deze vaak kleine voortuinen, dicht zetten met steen-beton of grind. Gelukkig zijn er ook bewoners die deze tuin inrichten, als was het een achtertuin en daardoor het aanzicht van de straten verfraaien.

De laatste jaren is het keuren van deze tuinen best moeilijk geworden door het veranderde klimaat. Zo ook dit jaar 2024. Door de extreme regenval  in het voorjaar, zijn er planten/struiken en zelf bomen doodgegaan die weken en soms maanden natte voeten hebben gehad. Terwijl andere planten daar juist van houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Hortentia`s (Hydrangea)

Het keuren van met name in de nieuwe wijken van Sneek, is vaak een uitdaging omdat het budget na de koop en inrichting vaak niet meer voldoende is om een tuin aan te (laten) leggen. Ook moeten vaak een aantal auto`s een plekje hebben. Dat is jammer, want dat gaat vaak ten koste van het groen.

De éénmalige keuring in juni/juli blijft natuurlijk een momentopname en ook de persoonlijke voorkeuren van tuinkeurders kunnen invloed hebben, op welke tuin er gekeurd is en welke tuinen in de prijzen vallen.

Dit jaar zijn er circa 350 tuinen gekeurd en zijn er 48 prijzen uitgereikt.

Sneek en de omringende dorpen zijn verdeeld in 14 “wijken”. En een 15e “Wijk” zijn de geveltuinen welke door gemeente  S.W.F al een paar jaar worden aangelegd voor bewoners.  In elke “wijk” worden 3 prijzen uitgereikt. Alle 1e prijs winnende tuinen worden nogmaals bekeken en hieruit rolt de winnende tuin, die de  Groencentrum Witmarsum Stadsprijs bokaal  van dit jaar wint.

Dit jaar is de stadsprijs gewonnen door Siete en Yvette Veentra aan de Oerdyk 4 in de wijk Harinxmaland.  Zij mogen deze wisseltrofee een jaar lang in hun bezit houden. Deze jonge tuin valt op door enorme hoeveelheid verschillende vaste planten, in mooie kleuren die het gehele zomerseizoen zorgen voor een kleurexplosie. Een waar paradijs ook voor insecten. Door  de verticaal geplaatste palen krijgt de tuin een frisse, moderne uitstraling.

ok dit jaar speciale aandacht voor de geveltuinen. Deze geveltuinen worden in de basis (grondwerk) door de gemeente aangelegd, maar de eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de beplanting en natuurlijk het onderhoud. Een mooi voorbeeld van geveltuinen vind u  rond de woningen van deze prijswinnende gevel tuinen, zoals Jousterkade 4 (hoek Kleinzand) , Martiniplein 1 (voorheen Rabobank), Bothniakade s7 met in juni prachtig bloeiende klimrozen en de mooie geveltuin Zuideind 40 Hoek Hoogend.

Het is mooi te zien dat deze winnende geveltuinen opvallen, door de gekozen beplanting en het feit dat de tuineigenaren iets extra`s doen. Er worden wat bloemen gezaaid, er wordt gewerkt met bijv. schelpen tussen de planten of er worden ook nog bakken met planten toegevoegd. Al met al kan je zien dat deze mensen vol liefde bezig zijn met hun geveltuin.

Helaas zijn er ook geveltuin eigenaren die niets of weinig aan het onderhoud doen waardoor het geheel dan een onverzorgde indruk geeft. Al met al was de avond in de Martinikerk een gezellige en ook informatieve avond, waar de prijswinnaars allemaal naar huis gingen met een oorkonde en een  “groene” prijs.

Ook volgend jaar gaan de tuinkeurders weer op pad, om te bepalen welke (gevel) tuin de mooiste van de wijk en de stad is. Lijst met uitslagen vind u op onze website: www.sneek.groei.nl

Met vriendelijke groet, Hans van Wieren namens Groei en Bloei afd. Sneek e.o.